Порівняльний звіт про аналіз покриття Zingа та гальванічного покриття.

На прохання М. Віллемота, Сінгамалла, Еке в лабораторії технічної хімії при Гентському університеті був проведений порівняльний аналіз захисної дії Zinga на сталеву поверхню з захисною дією звичайного гальванічного покриття на сталь.

1. Предмет експерименту.
На прохання М. Віллемота, ZingaMetall, Еке в лабораторії технічної хімії при Гентському університеті був проведений порівняльний аналіз захисної дії Zinga на сталеву поверхню з захисною дією звичайного гальванічного покриття на сталь. Більш того, було проведено дослідження впливу попередньої обробки поверхні сталі на захисні властивості покриття Zingа.
 
2. Експеримент.
Гальванічна дія між незахищеною сталевою поверхнею і сталевою поверхнею, обробленою або Zinga, або гарячим цинкуванням, вимірюється шляхом реєстрації короткозамкненого струму, що виникає між обома металами, за допомогою амперметра нульового опору.
 
Цей струм фіксується постійно, і тому постійно фіксується його похідна (dI/dT), що спрощує визначення точки вигину струму (розглядається як кінець реакції).
 
Наведена вище діаграма показує зміну як струму, так і його похідної. Максимум на похідній вибирається в якості точки, в якій закінчується захист сталевого електрода електродом з цинковим покриттям. У цій точці шар цинку на гарячій оцинкованій сталі повністю зникає, в той час як застосована кількість цинку розчиняється на поверхні, обробленої Zinga.
 
Для отримання результатів в прийнятий термін випробування проводилися в розчині 0, 02 М HCl.
 
Максимальний струм, що виникає між двома електродами, враховується при оцінці якості захисного покриття, час, витрачений на досягнення точки вигину (максимум на похідній), - це реальний час, протягом якого виконується захисне покриття при заданому струмі.
 
Попередня обробка поверхні стали перед нанесенням покриття полягає в наступному:
- знежирення спиртом і ацетон
- піскострумкневрю обробкою
 

Перший шар (±25 мкм) Zingа наноситься відразу після піскоструменевої обробки. Другий шар (±25 мкм) наноситься після полімеризації першого шару.
 
У тому випадку, якщо попередня обробка виконується по-іншому, це буде обумовлено в тексті.
 
 
3. Результати.
 3.1 Сравнение между покрытием Зинга и покрытием методом горячего оцинковывания.
 

  Zingа
(сухе покриття, 50 мкм)
Гаряче цинкування
(50 мкм)
Піковий струм 2,5 мА 2,75 мА
Час захисту 260 хв 248 хв

«Корисний розряд» для Zinga становить приблизно 39 кулонів і 41 кулон в разі гарячого цинкування.
«Корисний розряд» відноситься до розрядів, які використовуються для катодного захисту незахищеної сталі.
З іншого боку, певна частина використовуваного цинку не буде використовуватися для катодного захисту через автокорозію шару, тому може статися повне зникнення цинкового покриття в разі гарячого цинкування.
 
Відомо, що шар в 50 мкм при гарячому цинкуванні містить приблизно 265 кулонів і той факт, що між гальванічним електродом і незахищеною сталлю проходить всього 41 кулон, означає, що тільки 15% цинку використовувалося для гальванічної дії.
 
До кінця експерименту в шарі Zinga було присутня значна кількість цинку.
 
Однак кількість, яка використовується для катодного захисту, залишилося такою самою.
 
3.2. Порівняння між покриттям Zinga, нанесеним на сухі та вологі сталеві поверхні.
Щоб оцінити різницю в катодному захисті між покриттям Zinga, нанесеним на суху поверхню, і покриттям Zinga, нанесеним на вологу сталеву поверхню, один електрод був очищений методом піскоструменевої обробки, занурений у воду і відразу ж покритий шаром Zingа.
Після полімеризації (48 годин) першого шару цей шар також зволожували і покривали другим шаром Zinga.
 
Загальна товщина покриття становила 50 мкм.
 
Експеримент, проведений в розчині 0, 02 М Х.Л. дав наступні результати:
 

 
  Zingа
(сухе покриття, 50 мкм)
Гаряче цинкування
(50 мкм)
Піковий струм 2,5 мА   2,75 мА
Час захисту 260 хв 416 хв

Виявилося, що при тій же товщині покриття максимальний струм, отриманий при покритті на вологій поверхні, такий же, як і при покритті гарячим цинкуванням, але термін захисту набагато довше.
 
Виходячи з цього, можна припустити, що кількість цинку, який використовується для катодного захисту, значно зросла.
 
4. Висновки.
За умовами експерименту було виявлено, що шар Zingа має катодну захисну здатність, порівнянну з здатністю гарячого цинкування, і що використання Zingа для покриття мокрих поверхонь не роблять негативного впливу на захист. Навпаки, кількість використовуваного цинку збільшується.
 
Цвайнаарде, 10 жовтня 1983
Підпис
Док. Дж.Дефранк